
Lasagne met spinazie en vegan gehakt
- Notenvrij
Bechamel saus
20 gram (plantaardige) margarine/boter
20 gram bloem
400 ml soja melk
1 theelepel zout
2 theelepel mosterd
1 eetlepel witte miso*
snufje witte peper
Vega gehakt ragout
2 stengels bleekselderij
3 sjalotjes
2 middelgrote wortels
3 teentjes knoflook
3 eetlepels zonnebloemolie
¾ theelepel zout
2 blikken tomatenblokjes
snufje zwarte peper
¼ theelepel gerookte paprika
½ theelepel tijm
½ theelepel oregano
150 ml water
Geroosterd vega gehakt
1 ½ eetlepel zonnebloemolie
½ eetlepel balsamico azijn
200 gram soya gehakt (of een andere vleesvervanger)
Gesauteerde spinazie
3 eetlepels zonnebloemolie
300 gram spinazie
snufje zout
1 doos (volkoren) lasagnavellen
De bechamelsaus
Smelt de margarine/boter in een pan en voeg de bloem toe. Bak de bloem tot het een beetje de structuur krijgt van zand en voeg dan langzaam de soja melk toe, terwijl je blijft roeren met een garde. Laat de saus op deze manier indikken.
Als de saus een dikkere structuur heeft voeg dan de zout, mosterd, witte miso en peper toe.
De vega gehakt ragout
Snijd de ui, selderij en wortel in kleine blokjes en hak de knoflook fijn.
Verhit de zonnebloemolie in de pan en fruit de groenten hierin aan met het zout.
Voeg de knoflook en de kruiden toe en bak even aan. Doe daarna de tomatenblokjes en het water bij de groenten. Doe het deksel erop en laat 20 minuten sudderen.
Het geroosterde vega gehakt
Verwarm de oven voor op 180 °C**.
Meng het soja gehakt met de zonnebloemolie en de balsamico azijn en bak dit al roerend een paar minuten in een koekenpan.
Voeg het gehakt toe aan de groenten stoof wanneer deze klaar is.
De gesauteerde spinazie
Verhit de zonnebloemolie in de pan en sauteer de spinazie met het zout totdat deze is geslonken.
De lasagne
Check of de oventemperatuur op 180 °C staat.
Doe in een ovenschaal als eerste laag de vega gehakt ragout. Leg daarop een laag lasagnavellen. Daarboven de gesauteerde spinazie en een laag met het geroosterd vega gehakt en een laag bechamelsaus. Vervolgens weer een laag lasagnavellen. Herhaal dit tot alles op is en je alleen nog een beetje bechamelsaus over hebt. Als laatste laag giet je het restje bechamelsaus over het geheel en besprenkel je het met wat olijfolie.
Dek af met aluminiumfolie en bak de lasagne in de oven voor 25 tot 30 minuten.
Opmerkingen
* Miso pasta wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Miso vindt zijn oorsprong in Japan en representeert de 5e smaak 'Umami' wat wij kennen als ‘hartig’. Witte miso is milder dan de andere miso soorten. Witte miso is niet overal makkelijk te verkrijgen, maar kun je vinden bij biologische supermarkten of toko’s/aziatische supermarkten. Mocht je wel rode miso kunnen vinden, dan kun je witte miso hiermee vervangen. Let wel op dat deze miso soort sterker is, dus gebruik er minder van. Ook kan de saus wat donkerder worden. Mocht je helemaal geen miso kunnen kopen, dan kun je wat boullion poeder gebruiken als vervanging voor de hartige smaak van miso. Dit geeft wel een andere smaak.
** Je kunt het vega(n) gehakt ook opbakken in de pan.