nieuwe basisvoorziening voor betaalbaar goed eten

Mujadara

4 personen
  • Notenvrij
  • Glutenvrij
  • Sojavrij
Ingredienten

1 gele ui
250 gram volkoren basmati rijst
150 gram linzen uit blik
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel zonnebloemolie
500 ml warm water
Theelepel zout
½ eetlepel citroen schil
¼ kaneelstokje
2 kardemompeulen
½ theelepel tijm
1 ½ laurierblaadjes

soja kwark saus (zie recept op de pagina)

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 170°C.

  2. Snijd de ui in kleine blokjes.

  3. Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in de pan en fruit de ui aan met het zout.

  4. Voeg 90 gram rijst toe en bak voor 3 minuten, terwijl je blijft roeren in de pan.

  5. Doe alles uit de pan in de ovenschaal en voeg de rest van de rijst, de kruiden en de olijfolie toe.

  6. Doe het deksel op de ovenschaal en plaats deze in de oven voor 45 minuten.*

  7. Haal de schaal uit de oven en verwijder het kaneelstokje, de kardemompeulen en de laurierblaadjes. Voeg nu de linzen uit blik toe aan het gerecht en zet het terug in de oven voor 15 minuten.

  8. Serveer het gerecht met wat soja kwark saus.

Opmerkingen

* In de Volkskantine maken we dit gerecht in een oven op stoom stand op 150 graden. We plaatsen de ovenschaal in de oven voor 30 minuten en daarna met de linzen voor nog 15 minuten.

** Mocht je geen oven hebben, dan kun je dit gerecht ook in de pan maken:

  1. Snijd de ui in kleine blokjes.

  2. Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in de pan en fruit de ui aan met het zout. Voeg vervolgens de kardemompeulen, laurierblaadjes en het kaneel stokje toe en bak 30 seconde mee.

  3. Voeg nu 90 gram rijst toe en bak mee voor 3 minuten, terwijl je blijft roeren in de pan.

  4. Doe nu het water bij het gerecht, de olijfolie en de rest van de rijst. Houd de kooktijd van de rijst aan die op de verpakking staat. Kook met het deksel op de pan.

  5. De laatste 2 minuten van de kooktijd van de rijst voeg je de linzen toe aan de pan en de citroenschil.

  6. Haal de pan van het vuur en verwijder het kaneelstokje, de kardemompeulen en de laurierblaadjes. Laat de pan nog even 5 minuten staan met het deksel op de pan, zodat de rijst alle stoom en vocht kan opnemen.

  7. Serveer het gerecht met wat soja kwark saus.