GOOD FOOD FOR EVERYBODY

Shepherds pie

2 personen
  • Glutenvrij
  • Notenvrij
Ingredienten

Groenten stoof
100 gram gele uien
100 gram selderij
100 gram wortel
2 teentjes knoflook
4 eetlepels zonnebloemolie
1 theelepel zout
1 theelepel gerookte paprika poeder
1 theelepel peper
1 theelepel tijm
200 gram tomatenblokjes
200 gram bevroren tuinerwten
2 eetlepels soja saus

Geroosterde seitan
2 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel balsamico azijn
120 gram seitan

Aardappelpuree

500 gram kruimige aardappels
30 gram (plantaardige) margarine/boter
40 gram haver fraiche (of andere plantaardige room)
150 ml haver melk
1 theelepel zout

Bereiding

De groenten stoof

  1. Snijd de ui, selderij en wortel in kleine blokjes en hak de knoflook fijn.

  2. Verhit de zonnebloemolie in de pan en fruit de groenten hierin aan met het zout.

  3. Voeg de knoflook en de kruiden toe en bak even aan. Doe daarna de bevroren tuinerwten, de tomatenblokjes en de sojasaus bij de groenten. Doe het deksel erop en laat 20 minuten sudderen.

De geroosterde seitan 

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.

  2. Snijd/scheur de seitan in stukjes zodat het eruit ziet als ‘pulled seitan’.

  3. Meng de seitan met de zonnebloemolie en de balsamico azijn. Spreid over een bakplaat en zet voor 15 minuten in de oven.

  4. Voeg de seitan toe aan de groenten stoof wanneer deze klaar is.

De aardappelpuree

  1. Schil de aardappels en snijd ze in grote vierkante stukjes.

  2. Kook de aardappels zo’n 15 tot 20 minuten in ruim water met wat zout, tot de blokjes zacht zijn.

  3. Giet het kookwater af en voeg nu bij de aardappels de overige ingrediënten toe. Stamp het geheel fijn met de pureestamper.

De shepherds pie

  1. Zet de oven temperatuur op 170 °C.

  2. Doe de groenten stoof met de seitan in een ovenschaal. Spreid hierover de aardappelpuree. Zet het geheel in de oven en bak voor 25 minuten.  

Opmerkingen

* Seitan is een vleesvervanger op basis van tarwe-eiwit. Je maakt het van de gluten (een soort eiwit) uit tarwe of spelt. Die kruid je en kneed je kort, tot er een elastisch deeg ontstaat met een vlezige structuur. Seitan kun je vaak kopen bij biologische supermarkten (zoals de Ekoplaza) of toko’s/aziatische supermarkten. Ook Albert Heijn heeft seitan van het merk Smaakt. Je kunt seitan ook zelf maken, zie de volgende website voor een recept: https://soulfood.nl/seitan-zelf-maken-basis-recept/.