nieuwe basisvoorziening voor betaalbaar goed eten

Tahini saus

4 personen
  • Notenvrij
Ingredienten

70 gram witte tahin**
50 ml koud water
2 theelepels tamari*** (of soja saus)
2 teentjes knoflook*
½ eetlepel rijstazijn
½ eetlepel citroensap

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 160 °C*.

  2. Besprenkel de ongepelde knoflook teentjes met olijfolie en verpak ze met aluminiumfolie. Rooster ze in de oven voor 45 minuten. Laat ze afkoelen en pel de knoflook teentjes. Ze horen zacht te zijn en je zou ze makkelijk tussen je vingers uit hun velletje moeten kunnen knijpen.

  3. Doe de tahin en het water in een blender en mix tot het een dikke saus is. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe en mix alles goed.

Opmerkingen

* Mocht je geen oven en/of blender hebben, dan kun je de saus maken door alle ingrediënten te mixen met een vork of garde. Gebruik in dit geval kant en klare gehakte knoflook puree of pers de knoflook uit en gebruik eventueel een extra teentje.

**  Witte tahin is gemaakt van gepelde sesamzaden. Bij Albert Heijn kun je van het merk BioToday witte tahin kopen.

*** Tamari is glutenvrije sojasaus. De twee zijn verder erg gelijkwaardig omdat ze beide een bijproduct zijn van gefermenteerde sojabonen. Tamari kun je vaak kopen bij biologische supermarkten (zoals de Ekoplaza) of toko’s/aziatische supermarkten.